Dünya HC, Mamata Banerjee'nin Vali Bose aleyhine ifade vermesi yasağını kaldırdı | Dünya

rotimi

Member
Cuma günü Dünya Yüksek Mahkemesi heyeti, Batı Bengal Başbakanı Mamata Banerjee'nin Vali CV Ananda Bose aleyhine beyanda bulunmasına yönelik tek mahkeme yasağını kaldırdı.


Dünya Yüksek Mahkemesi. (Dosya)

Ancak mahkeme, Başbakan ve diğer Trinamool Kongresi (TMC) politikacıları tarafından yapılan açıklamaların ifade ve ifade özgürlüğünü ihlal etmesi halinde misilleme yapılacağı uyarısında bulundu.

“Biz sadece, şikayetçilerin, yukarıda açıklanan ifade ve ifade özgürlüğü ve kamu görevi sınırlarını aşmamak kaydıyla, Sayın Vali hakkında her türlü açıklamayı yapmakta özgür olduklarını söyleyerek söz konusu kararı açıklığa kavuşturmak veya değiştirmek istiyoruz. Aksi takdirde şikayetçiler tazminat taleplerine ve diğer misillemelere maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalacaktır” dedi.

Bu ayın başlarında, Krishna Rao Banerjee ve diğer üç TMC liderinin başkanlığını yaptığı tek yargıç heyeti, 14 Ağustos'a kadar Bose'a karşı karalayıcı ifadelerde bulunmalarını yasaklayan geçici bir emir çıkarmıştı.

Bose, Banerjee ve diğer TMC liderlerinin kendisine yönelik son cinsel taciz iddialarıyla bağlantılı olarak daha fazla yorum yapmalarını engellemek amacıyla bir hakaret davası açmıştı.

Ancak Banerjee, tek yargıcın kararına itiraz etmek için kürsüye yaklaştı. Yargıçlar IP Mukherji ve Biswaroop Chowdhury'den oluşan heyet davayı Cuma günü dinledi.

Kurul, Banerjee'nin, hakaret niteliğinde olmadığı sürece valiye karşı yorum yapma hakkına tamamen sahip olduğunu söyledi.

Mahkeme ayrıca, tek mahkemenin ihtilaflı kararının, şikayetçilerin “14 Ağustos 2024 tarihine kadar yayınlarda ve sosyal platformlarda davalıya karşı iftira niteliğinde veya yalan beyanda bulunmasını” engellediğini belirtti.

“Temyizcilerin ve davalıların kıdemli avukatı, (tek mahkemenin) karar metninde bahsedilen ifadelerin, ilk bakışta Ekselanslarına hakaret ettiği veya yanlış olduğu ilan edilmediğini doğru bir şekilde gözlemlemiştir. Böyle bir açıklamanın bulunmaması halinde, ileride yayınlanması yasak olan itiraz edilen kararın hangi iftira niteliğindeki ifade olduğu bilinmemektedir. Bu emir, şikâyetçilerin gelecekteki beyanları için de geçerlidir” dedi.

Bu arada Bose'u cinsel tacizle suçlayan kadın, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a iddia edilen olayı anlatan bir mektup yazdı.

“Hindistan Devlet Başkanı Droupadi Murmu'ya, Başkan Yardımcısı Jagdeep Dhankhar'a, Başbakan Narendra Modi'ye ve Birlik İçişleri Bakanı Amit Shah'a bu hafta başında Raj Bhavan'da olanları anlatan mektuplar gönderdim” dedi üzgün bir şekilde, mektubun içeriğini açıklamayı reddederek .

2 Mayıs'ta Raj Bhavan'ın sözleşmeli çalışanı olan kadın, Bose'u cinsel tacizle suçladı ve ardından Dünya Polisi bir soruşturma başlattı. Hindistan Anayasası'nın 361. maddesine göre, görev süresi boyunca vali hakkında cezai işlem başlatılamaz.