WB | mühendis, “Hartum’dan Port Sudan’a ulaşmak bize 10 lakh’a mal oldu” diyor Dünya

rotimi

Member
Şu anda bile uyumaya çalıştığı Surajit Dey’in kulaklarında hala silah ve patlama sesleri çınlıyor.


Surajit Dey’in (beyaz tişörtlü) Sudan’daki savaş başlamadan önce Hartum’daki görüntüsü. (HT kaynak görseli)

26 yaşındaki yazılım mühendisinin savaşın yıktığı Sudan’dan Batı Bengal’deki Kuzey 24 Parganas’a dönmesinin üzerinden bir hafta geçti.

“Geçen sene ben de oradaydım. Bu yıl 1 Mart’ta Hartum’a uçtum. 19 Nisan’da dönmeliyim. Ancak savaş 15 Nisan’da başladı ve hepimiz sıkışıp kaldık” dedi.

Savaş patlak verdiğinde, Hartum’da bir otelde, birkaç Kızılderili de dahil olmak üzere düzinelerce başka insanla birlikte barındırıldı.

Ayrıca okuyun: “Kaveri Operasyonu”: IAF, Sudan’dan 1.400 Kızılderiliyi tahliye etti. 102 yaşında bir

“Elektrik, içme suyu ve çok az yiyecek vardı. On gün böyle gitti. Musluk suyunu kaynattıktan sonra içmek zorunda kaldık. uyuyamadık Roketler atılıyordu ve sürekli silah sesleri duyuyorduk. Bir gün otelimizin 100 metre yakınında bir bina bombalandı. Gürültü sağır ediciydi ve otelimiz titriyordu” dedi.

İşte bu noktada Dey, diğer bazı Kızılderililerle birlikte, Hindistan Hava Kuvvetleri (IAF) tarafından tahliye edilip ülkeye geri getirilebilmek için Port Sudan’a taşınmaya karar verdi.

“Elektrik ve internet yoktu. Cep telefonlarımızı şarj edemediğimiz için aile fertlerimizle bile konuşamaz hale geldik” dedi.

Hindistan’ın geçen hafta “Kaveri Operasyonu”na başlamasından bu yana son günlerde yalnızca IAF, savaşın parçaladığı Sudan’dan yaklaşık 1.400 Hint uyrukluyu geri getirdi.

“Durum her geçen gün daha da kötüye gitti. Hintli yetkililerle temas halindeydik. Tahliyenin Port Sudan’dan olacağını bildirdiler. Her an bir füze isabet edebileceği için otelde saklanmanın anlamsız olduğunu düşündük. En azından Port Sudan’a ulaşma şansını değerlendirebiliriz” dedi.

Grupta Dey dahil yaklaşık 49 Kızılderili vardı. Hartum’dan Port Sudan’a bir otobüs rezervasyonu yaptılar.

“Port Sudan’a ulaşmak için bir otobüs ayırttık. Neredeyse bize mal oldu €900 km’lik bir mesafe için 10 lakh (INR’ye dönüştürüldükten sonra). 12-14 saatlik bir yoldu. Yolda silahlı kişilerin bulunduğu birkaç kontrol noktasından geçmek zorunda kaldık. Korkunç bir deneyimdi” diye ekledi.

Parti, Port Sudan’dan Cidde’ye götürüldü ve oradan da Kaveri Operasyonu’nun bir parçası olarak Delhi’ye götürüldü.

Sıradan insanların savaşta asla hedef olmadığını, ancak kaldığı süre boyunca en az 600 ölü haberi aldığını söyledi. Yerli halkın çoğu Mısır’a göç etti, dedi.

“Canlı döneceğimi hiç düşünmemiştim. Şimdi silah sesleri ve roket sesleri yok ama gözlerimi kapattığımda hala sesleri duyabiliyorum. Orada cehennem vardı” dedi.