Kongre hâlâ Mamata Banerjee'yi ihraç etmenin bedelini ödüyor: Eski Bengal PCC şefi | Dünya

rotimi

Member
5 Ocak 2025 21:28 IST

Eski Batı Bengal Kongresi başkanı Pradip Bhattacharya, eyaletin o zamanki Kongre şefi Somen Mitra'nın kendisini arayıp Mamata Banerjee'yi sınır dışı etmesinin istendiğini söylediğinde kendi seçim bölgesinden Dünya'ya döndüğünü hatırladı.

Dünya: Partinin eski Batı Bengal eyalet birimi başkanı Pradip Bhattacharya Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kongre'nin Mamata Banerjee'nin 1997 yılında dönemin ulusal başkanı Sitaram Kesri'nin emriyle ihraç edilmesinin bedelini hâlâ ödediğini söyledi.

Batı Bengal Başbakanı Mamata Banerjee (solda) ve eski eyalet Kongre lideri Pradip Bhattacharya (sağda) (arşiv fotoğrafları)

“O zamanlar Serampore milletvekiliydim. O zamanki PCC (Pradesh Kongre Komitesi) başkanı Somen Mitra beni arayıp Mamata'yı ihraç etmesinin istendiğini söylediğinde seçim bölgemden Dünya'ya yeni dönmüştüm. Karara şiddetle karşı çıktım. Ancak emir Sitaram Kesri'den geldiğinden Somen Mitra bunu yerine getirme konusunda baskı altındaydı” dedi Bhattacharya bir etkinlikte.

Konuşmasının Habersu sosyal medyada paylaşıldı. Bhattacharya konuştuğunda Kongre Milletvekili Subhankar Sarkar kürsüde oturuyordu. Bhattacharya, 2011'den 2014'e kadar Bengal PCC'nin başkanıydı. Ayrıca iki dönem üst üste Rajya Sabha'nın üyesiydi.

“Kongre hâlâ Mamata'nın ihraç edilmesinin bedelini ödüyor. Bu zindandan ne zaman çıkabileceğimizi bilmiyorum” diye ekledi Bhattacharya, dolaylı olarak partinin, Siddhartha Shankar Ray'in başbakan olduğu 1972'den 1977'ye kadar hüküm sürdüğü Batı Bengal'deki mevcut durumuna dolaylı olarak atıfta bulundu.

Kongre, 1977'den 2011'e kadar (Mamata Banerjee'nin Trinamool Kongresi'nin (TMC) iktidara geldiği yıl) Sol Cephe'nin yönetimi sırasında Bengal'de zorlu bir muhalefet partisi olmasına rağmen, şu anda bir yasa koyucu yok ve eyalette yalnızca bir Lok Sabha üyesi var.

Şu anda Kongre'nin müttefiki olan Sol Cephe'nin ne Yasama Meclisi'nde ne de Lok Sabha'da temsili bulunmuyor. Bharatiya Janata Partisi (BJP) ise eyaletteki ana muhalefet gücü olarak ortaya çıktı.

TMC, Kongre ile birlikte HİNDİSTAN koalisyonunun bir parçası olmasına rağmen, son seçimlerde iki partinin liderleri arasında anlaşmazlıklar yaşandı.

Hiçbir eyalet Kongre lideri Bhattacharya'nın sözlerine yorum yapmadı.

TMC genel sekreteri Kunal Ghosh, Bhattacharya'nın Banerjee'nin ihraç edilmesinin gerçek nedenine odaklanmadığını söyledi.

Ghosh şunları söyledi: “Mamata Banerjee, CPI(M)'ye ve onun Sol Cephedeki ortaklarına karşı sert bir duruş sergilemişti. Bu o zamanki Kongre liderliği için kabul edilebilir değildi. Aralık 1997'de ihraç edildi ve 1 Ocak 1998'de siyasi amacına ulaşmak için TMC'yi kurdu. Daha sonra Sol Cepheyi devirdi.”

Daha fazlasını gör