Batı Bengal, 2023’ten 2024’e kadar kolejlerde ulusal eğitim politikasını uyguluyor | Dünya

rotimi

Member
Batı Bengal’in Trinamool Kongresi (TMC) hükümeti Çarşamba günü, Ulusal Eğitim Politikası (NEP) 2020 kapsamındaki dört yıllık lisans programının 2023-24 akademik oturumundan itibaren eyalette uygulanacağını duyurdu.


Batı Bengal hükümeti, bu yıl kabul edilmek isteyen öğrencilerin geçen yıl olduğu gibi bağımsız üniversite portalları aracılığıyla çevrimiçi başvurmaları gerekeceğini söyledi. (Temsili resim)

“Çeşitli paydaşlarla görüştükten ve öğrencilerin geleceğini göz önünde bulundurduktan sonra, eyalet hükümetinin yetkili makamı, dört yıllık UG düzeyindeki programın tüm devlet/devlet destekli/devlet destekli yüksek öğretim kurumlarında uygulamaya konulmasına karar vermiştir. 2023-2024 akademik oturumu”, hükümet bir basın açıklamasında söyledi.

Açıklamada, öğrencilere ulusal UGC müfredatına ve UG programları için kredi limitine uygun olarak dereceler verileceği belirtildi.

Açıklamada, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da üniversiteye kabul edilmek isteyen öğrencilerin üniversitelerin bağımsız portalları üzerinden online başvuru yapmaları gerektiği belirtildi.

Bengal’de, bir konuda onur derecesi (uzmanlık) alan öğrenciler daha önce üç yıllık eğitimi tamamlarken, uzmanlık sahibi olmayan öğrenciler iki yıl sonra bayılırlar.

HT, Mart ayında GMC hükümetinin tüm üniversitelerin NEP kapsamındaki dört yıllık lisans programını uygulamasını zorunlu kılarak akademik çevrelerde nasıl bir heyecan yarattığını bildirdi.

17 Mart talimatı, Yüksek Öğrenim Bakanlığı tarafından devlet destekli tüm üniversitelerdeki öğrencilere gönderildi.

Başbakan Mamata Banerjee, merkezin duyurmasından bu yana NEP’e karşı çıktığı için, devletin kararı öğrenciler ve öğretmenler için şok oldu. Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) ülkenin eğitim sistemini “safralaştırma” ve sektörü özel aktörlere açma girişimi olduğunu iddia etmişti.

Akademisyenler, altyapı ve finansman eksikliğinin Bengal üniversitelerinin yeni programı bu kadar kısa sürede başlatmasını zorlaştıracağını söyledi.

Bengal’de genel dereceler sunan 20 devlet üniversitesi vardır. Bu 20 üniversitenin 49’u devlet, 433’ü devlet destekli üniversitedir. Ayrıca, derece programları sunan 11 özel üniversite bulunmaktadır.

Eğitim, bir eyalet hükümetine temel politikaların uygulanmasında söz sahibi olma gücü veren anayasanın Eş Zamanlı Listesi’nde yer alan bir konu olduğundan, Mamata Banerjee NEP’i gözden geçirmek üzere bir uzmanlar paneli oluşturdu.

Basın açıklamasında, “Uzman komitesi, mevcut kaynakların optimum kullanımı veya daha fazla mali destek alınana kadar ek kaynakların kendi kendine seferber edilmesi yoluyla uygulanmasını tavsiye etti.”

Karar akademik çevrelerde eleştirildi.

Jadavpur Üniversitesi Öğretmenler Derneği Genel Sekreteri Partha Pratim Roy şunları söyledi: “Neredeyse tüm özel kolejler yeni kayıtlar için aylar önce hazırlanmaya başladı. Karar, devlet üniversitelerini zor durumda bıraktı. Bu sadece özel kurumların başarılı olmasına yardımcı olacaktır. Yeni bir sisteme başlamanın ne kadar zaman ve altyapı gerektirdiğini üniversite bölümündekiler çok iyi biliyor.”

Eğitim Bakanı Bratya Basu’ya ulaşılamadı.