1930'da askerlik kaç yıldı ?

Sude

New member
1930'da Askerlik Kaç Yıldı? Bir Zamanlar Kısacık, Ama Anlatması Uzun Bir Hikaye!

Merhaba forumdaşlar!

Bugün, herkesin bir dönem hayalini kurduğu ama bir o kadar da “bunu yapmam gerekti mi acaba?” diye düşündüğü bir konuya dalmak istiyorum: 1930'da askerlik kaç yıl sürüyordu? Hadi gelin, biraz geçmişe gidelim ve zamanında askerlik yapanların, belki de o yıllarda askerlik yapmayı hayal edenlerin yaşadığı zorluklara, ama bir o kadar da eğlenceli yanlarına göz atalım. Bu konuya eğlenceli bir açıdan yaklaşırken, aynı zamanda gülümsemenizi umuyorum! 🙂

Evet, 1930’ların Türkiye’sinde askerlik… “Bize bir fotoğraf gönderir misin?” dedikleri zaman gerçekten de “askerlikten kalma” fotoğrafıyla gönderenler varmış. Ama mesele sadece fotoğraf mıydı? Asıl mesele, bu askerlik yıllarının “kaç yıl sürdüğü”nde gizli. 1930’larda askerlik tam olarak ne kadar sürüyordu, bir de ona bakalım! İşin içinde biraz tarih, biraz mizah, biraz da günümüze nasıl yansıdığını keşfedeceğiz.

Askerlik Süresi: Hadi Bunu Çözsünler!

1927’de yapılan düzenlemeye göre, 1930’larda askerlik süresi yaklaşık 2 yıl civarındaydı. Yani evet, 2 yıl! Bugün “askerlik ne kadar?” sorusunu soran bir gencin gözlerinde beliren şaşkınlık, o yıllarda da bir yerlerde vardı. Ancak o zamanlar ne internet vardı, ne de sosyal medya paylaşımlarıyla orada burada gezme fırsatları… O zamanlar askere gitmek, bazen bir hayal, bazen de gerçekten bir hayatta kalma mücadelesiydi. Yine de, 2 yıl askere gitmek, birçoklarının gözünde biraz uzunmuş gibi görünüyor, ama belki de bugünkü 6 aylık eğitim süreçlerini düşünenler, “Keşke 2 yıl olsaydı!” diyordur kim bilir.

Erkekler, bir yandan askerde geçirdikleri süreyi daha stratejik bakış açılarıyla değerlendiriyorlardı tabii. “2 yıl içinde askeri eğitim al, silah kullanmayı öğren, eğitmen ol, sonunda şehitlik hakkını kazan!” demek, o yıllarda oldukça havalı bir şeydi. Yani, 1930’ların “Stratejik Planlamacısı” olan erkekler, askerdeki zamanlarını daha çok nasıl fırsata çevireceklerini düşünüyordu. Ama işte o dönemde de daha çok köylerde ve kasabalarda “Asker” denilince akıllarda daha çok bir cesaret simgesi vardı.

Kadınlar Ne Düşünüyor? “Askerlik Bize Ne Gösterebilir?”

Kadınlar, 1930’lardaki askerlik uygulamasına daha çok empatik bir gözle yaklaşıyorlardı. “2 yıl mı? Ama bu erkekler nasıl dayanabiliyor?” diyerek, belki de günümüz kadınlarının “Askerlik, fedakarlık gerektiren bir iş” şeklindeki empatik bakış açılarına bir adım daha yaklaşıyorlardı. O dönemde kadınların evdeki, mahalledeki ve kasabadaki savaş öncesi koşullarda hayatta kalma mücadelesi de oldukça etkiliydi. Yani kadınların bakış açısıyla, askerlik sadece askeri eğitimle ilgili bir şey değil, toplumsal sorumlulukların bir parçasıydı.

“2 yıl boyunca ne oldu?” diye düşündüğümüzde, “Ah, sana yazacak mektup göndermeyi unuttum, ama seni her zaman düşündüm” şeklindeki bakış açıları da kadınların içindeki toplum ruhunu ve bireysel bağlılıklarını öne çıkarıyordu. Hem erkeklere hem de kadınlara “özlem” duygusu veriyordu aslında.

Ama bir tarafta da şöyle bir durum vardı; 2 yıl, bazen de evin kadınının omuzlarına daha fazla yük bindiriyordu. Yine de, 1930’larda kadınların “Ne olurdu şu 2 yıl askerlik süresi az olsa!” dedikleri de olmuştur, tahmin ediyorum. Belki de o yıllarda kadınlar daha çok eşlerinin, kardeşlerinin ya da sevgililerinin dönüşünü iple çekiyorlardı.

Birçok Şeyin Zamanı: 1930’da Askerlikte Hayatta Kalma Stratejileri

1930’larda askerlik yapan kişilerin gözünde, belki de en zorlu mesele yemekti. “Bugün ne yiyeceğiz?” sorusu, belki de askerlikteki en önemli stratejiydi. Askerler, yemek zamanlarında “akıllıca” seçikler yaparak, sıkıcı askeri yemeklerin yerine yerel malzemeleri değerlendirmeye çalışırlardı. Tabii, bazen açlık ve yağmurun getirdiği zorluklarla başa çıkabilmek için daha önce hiç denenmemiş hayatta kalma stratejileri de geliştirmişlerdir. Bugün olsa, “Ama canım, bu nasıl askeri eğitim?” diyebiliriz, ama 1930’larda o kadar da zor bir şey değildi, belki de zamanın şartlarında daha kolaydı.

Ve şu soruyu soralım: Eğer 1930'larda askerlik gerçekten de 1 yıl daha az olsaydı, ne olurdu? Bugün anlatılacak daha az komik anı olur muydu? Veya daha az arkadaş edinilir miydi?

Zamanın Kısıtlılığı ve Bugünün Uzunluğu: Askerlik 2 Yıl Sürseydi Ne Olurdu?

Evet, tüm bu tartışmalara bakınca, günümüzün askerlik süresi, 1930’daki gibi 2 yıl olsa, kesinlikle komik hikayeler, kahkahalar ve bazı “tuzaklar” daha fazla olurdu. Ama bugün, 1930’lar gibi iki yıl askerlik yapma düşüncesi bile “Daha uzun sürmemeliydi!” dedirtiyor. Belki de bugünün askerleri, o zamanlar gibi güçlü hayatta kalma yeteneklerine sahip değillerdi.

Forumda sizlerin de 1930’daki askerlik süresi hakkında düşündüklerinizi çok merak ediyorum! Ne dersiniz? Bugün askerlik süresi hakkında ne düşünüyorsunuz? Biraz mizahi, biraz da tarihi açıdan bakıldığında, askerlik süresi hakkındaki fikirlerinizi paylaşmak, bu konuyu daha derinlemesine tartışmak iyi olmaz mı?